Eetpatroon.

Zowel het eetpatroon dat wordt aanbevolen door de American Heart Association als een veganistisch eetpatroon op basis van plantaardige producten kan het risico op hart- en vaatziekten bij kinderen met obesitas verkleinen. Het veganistische eetpatroon bleek echter twee keer zo effectief te zijn. Dat is de uitkomst van een eerste onderzoek in Amerika dat in de “Journal of Pediatrics” werd gepubliceerd.
Onderzoekers van de Cleveland Clinic deden onderzoek bij 28 kinderen tussen de 9 en 18 jaar met obesitas en een hoog cholesterolgehalte. Een deel van de proefpersonen aten plantaardige producten, volle granen en een beperkte hoeveelheid avocado’s en noten, geen toegevoegde vetten en geen dierlijke producten. De andere groep volgde het advies op van de American Heart Association (AHA) en at fruit, groenten, volle en geraffineerde granen, beperkt natrium, magere melkproducten, bepaalde plantaardige oliën en beperkte hoeveelheden vis en mager vlees.
Bij kinderen die veganistisch aten was op negen punten duidelijk verbetering te zien: BMI, systolische bloeddruk, gewicht, armomtrek, insuline, totaal cholesterol, LDL-cholesterol, myeloperoxidase en C-reactief proteïne. Bij de proefpersonen die het eetpatroon volgden van de American Heart Association werd alleen verbetering gezien op de volgende punten: gewicht, tailleomtrek, armomtrek en myeloperoxidase.
“Hart- en vaatziekten ontstaan op jonge leeftijd”, aldus hoofdauteur Michael Macknin. “Als we bij een kort onderzoek van vier weken al zulke enorme verbeteringen zien, zijn de te verwachten verbeteringen van de langetermijngezondheid van een hele populatie kinderen die zich aan deze eetpatronen houden veelbelovend.”

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.