Gezondheid

Gezondheid

Gezondheid heeft verschillende definities en voor iedereen betekent gezondheid iets anders. Voor de één betekent gezondheid als zij zich opgewekt en vrolijk voelen. Voor de ander is gezondheid als ze geen lichamelijk klachten ervaren. Zo kunnen er verschillende opvattingen zijn over wat gezondheid is. De WHO heeft in een definitie bepaald wat gezondheid is zodat de term gezondheid een algemene betekenis heeft.

Wat gezondheid is

Gezondheid is niet een status quo, maar wordt voortdurend beïnvloed door externe factoren. Zoals bij een infectie of je motivatie om gezond te eten, te bewegen en voldoende te slapen. Kortom, gezond te leven. Zelfs de sociale context, het hebben van een hobby of liefhebberij, heeft invloed op gezondheid. Bewegen heeft invloed op het immuunsysteem. Met de huidige stand van kennis lijkt het erop dat bewegen, mits niet extreem intensief en langdurig, een gunstige uitwerking heeft op het immuunsysteem. De reikwijdte van het immuunsysteem gaat verder dan alleen bacteriële of virale infecties. Ook bij ziekten als reuma, diabetes of zelfs kanker speelt de afweer een belangrijke rol.

Naast dat gezondheid beïnvloed wordt door eigen gedrag spelen er natuurlijk ook erfelijke factoren een rol bij gezondheid. Afhankelijk van de ernst is het advies of de behandeling door een arts noodzakelijk.

De definitie van gezondheid volgens de WHO

De WHO benoemd gezondheid als; “ een toestand van algeheel welbevinden waarin geen sprake is van lichamelijk letsel of ziekte.” In het licht van preventie geeft deze definitie echter weinig aanknopingspunten.

Een nieuwe visie op het begrip gezondheid stimuleert om zelf actie te ondernemen. Deze actie kan ondernomen worden in de context van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen die in elke levensfase immers anders zijn.

Het nut van Geïntegreerde Leefstijl Interventie 

Een goed onderzochte behandeling door het RIVM is de geïntegreerde leefstijl interventie (GLI).  Health Checkpoint zet zich in om deze behandeling mogelijk te maken als je gemotiveerd bent je overgewicht aan te pakken. In geval van overgewicht bestaat de behandeling uit een multidisciplinaire benadering. Dat wil zeggen verschillende therapeuten zijn betrokken bij je behandeling om af te vallen.

Één reactie op Gezondheid

  1. Pingback: Denk je ooit aan het functioneren van je nieren? - Health-CheckpointHealth-Checkpoint

Reacties zijn gesloten.