Over ons

Health Checkpoint is in 2005 ontstaan vanuit de vraag van patiënten in mijn huisartspraktijk over hun persoonlijke gezondheid en leefstijl. Tijdens mijn werk als huisarts had ik te weinig tijd en ruimte om gericht bezig te zijn met preventie en leefstijl terwijl dit een belangrijk onderdeel van de geneeskunde is om gezond leven te bevorderen . 

In de huisartspraktijk blijkt preventie en leefstijl nog niet goed te combineren met het behandelen van zieke mensen (curatieve zorg). Waar in de huisartsenpraktijk met name de nadruk ligt op het genezen van ziekte en/of het stabiel houden van de ziekte, ligt preventie nog daarvoor. Preventie richt zich op gezonde mensen. Diagnostiek en behandeling vergt een andere instelling van de arts dan het motiveren en ondersteunen van patiënten voor een gezonde leefstijl.

Bij Preventie en Leefstijl gaat het om veranderen van gewoonten en het verkrijgen van nieuwe leefstijl gerelateerde inzichten om een goede gezondheid te behouden of te verkrijgen.

Verandering van gedrag kan onder goede begeleiding tot resultaat leiden. Begeleiding kost meer tijd dan in de meeste huisartsenpraktijken per patiënt beschikbaar is.

Health Checkpoint heeft een plaats in de gezondheidszorg om Preventie en Leefstijl- begeleiding op verantwoorde wijze in samenwerking met huisartsenpraktijken aan te bieden.