Overgewicht vermindert doorbloeding hersenen

Onderzoek laat zien dat overgewicht de doorbloeding in de hersenen vermindert en daarmee het risico op de ziekte van Alzheimer verhoogt. Verminderde doorbloeding van de hersenen is de eerste voorspellende factor voor het ontstaan van de ziekte van Alzheimer, maar ook een voorspeller voor depressie, ADHD, schizofrenie en verslaving.

SPECT

In de Amerikaanse studie werden hersenbeelden gemaakt met behulp van SPECT (single-photon emission computerized tomography). Voor het onderzoek werden de beelden van 17.000 proefpersonen bestudeerd. Het onderzoek werd gepubliceerd in Journal of Alzheimer’s Disease.

Minder actief brein

Er werden beelden gemaakt van proefpersonen in rust en tijdens activiteit. Bij mensen met overgewicht, obesitas en morbide obesitas vermindert de doorbloeding van het brein en wordt het brein minder actief. Dit geldt met name voor de gebieden die gevoelig zijn voor  de ziekte van Alzheimer: de frontaalkwab en temporaalkwab, hippocampus, cyrus cinguli posterior en de precuneus.

Leefstijlziekte

De ziekte van Alzheimer wordt soms ook wel diabetes type 3 genoemd, mede om aan te geven dat het ook een leefstijlaandoening is. George Perry, de hoofdredacteur van het Journal of Alzheimer’s Disease zegt in een commentaar: ‘Het accepteren dat de ziekte van Alzheimer een leefstijlziekte is, die niet zo verschilt van andere chronische leefstijlaandoeningen, is de meest belangrijke doorbraak van dit decennium.’ De resultaten van deze studie lijken misschien reden tot pessimisme, maar de onderzoekers benadrukken dat gezond eten en meer bewegen een direct positief effect hebben op het brein.

Bron: Science Daily

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.